MODERN ADABIYOTI HAQIDAGI NAZARIY VA TAHLILIY QARASHLAR - Beshimova Mohinoz Erkin qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. XX asrning ilk davrlarida jahonda yuz bergan ijtimoiy-siyosiy va iqtisodiy muhit insoniyat oldiga olamga boshqa rakursdan qarash ehtiyojini tug‘dirdi. Ijtimoiy hayotga yangicha nuqtayi nazar bilan yondashuv esa dastlab san’at, xususan, adabiyot soha vakillarining chekiga tushdi, bu esa san’at sohasida modernizm oqimining shakllanishiga zamin hozirladi. Jahon adabiyotining zabardast vakillari Joys, Kafka, Kamyu ijodi orqali adabiyot sahnasiga kirib kelgan modernizm o‘zining qator xususiyatlari bilan adabiyotshunos olimlar va boshqa san’at vakillari e’tiborini tortdi. Keyingi davr mobaynida Freyd, Yung, Nitsshi kabi olimlar nazariyasidan suv ichgan ushbu oqim badiiy adabiyotda inson obrazini yangi bir pog‘onaga olib chiqdi va uning ichki dunyosi, ruhiyatini asar bosh g‘oyasi sifatida talqin qildi. Modernizm oqimi turli millat adabiyotlarida o‘ziga xos o‘rniga ega bo‘ldi. Ushbu maqolada o‘zbek adabiyotshunosligida modernizm hodisasi nazariy jihatdan o‘rganilishi, modernistik ruhda yozilgan asarlarga bo‘lgan ilmiy munosabat soha vakillari bildirgan fikr-mulohazalar yuzasidan tadqiq qilindi. Bu maqolada yoritilgan bahs- munozaralar orqali ushbu adabiy hodisa adabiyotshunolik va abadiiy adabiyot uchun muhim ekanligi, uni nazariy jihatdan chuqur o‘rganilish talab qilinishining guvohi bo‘lamiz.