TAMOGRAFIYA MASALASINI MODELLASHTIRISH VA ALGORITMINI ISHLAB CHIQISH - Umirbekova Saltanat Kurbanbay qızı; Shamuratova Begzada Polatbay qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada integral geometriya va Radon almashtirish asosida tomografiya masalasining matematik modellashtirilishi va algoritmini ishlab chiqish muammosi ko‘rib chiqiladi. Tibbiy va sanoat tomografiyasida uchraydigan noaniqliklar, ayniqsa, tasodifiy xususiyatga ega bo‘lgan vazn funksiyalari orqali ifodalanadi. Ushbu vazn funksiyalari yordamida ma’lumotlardagi shovqin va tashqi muhit ta’sirlarini hisobga olish imkoniyati yaratiladi. Maqolada Radon almashtirishning nazariy asoslari, uning stoxastik kengaytmalari va tasvirlarni qayta tiklashda qo‘llanilishi batafsil bayon etilgan. Shuningdek, Python dasturlash tilida ishlab chiqilgan dasturiy ta’minot yordamida nazariy natijalar sonli eksperimentlar orqali tasdiqlangan.