ALEKSANDR ARKADEVICH FAYNBERGNING “MENI BEZOVTA QILMA HAMISHA,HAR ON…” SHE’RI TAHLILI - Nurmaxmatova Firuza Rasulovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Aleksandr Arkadevich Faynber XX asr o’zbek adabiyotining zabardast vakili,o’zbek adabiyotining yangi davrda gullab-yashnashi uchun beqiyos xizmat qilgan,milliy adabiyotimizni butun dunyoga tanitgan atoqli ijodkordir.Uning ijodiyot yo’li milliy adabiyotimizda alohida bosqich hisoblanadi.Shoir she’riyat yo’lida inson qalbi,davr ruhi,zamonaviy asr muammolari va ma’naviy izlanishlarni teran falsafiy qarashi bilan batafsil tahlili etgan.Faynberg faqatgina lirik shoir emas,ruhiy jarayonlarni nozik sezadigan,inson qalbi tubidagi yashirin dunyosini badiiy ifoda eta oladigan mahoratli ijodkor sifatida qadrlanadi.U yashagan davr murakkab ijtimoiy,siyosiy va madaniy muammolarga to’lib toshgan davr edi.Jamiyatda,odamlar hayotida shovqin-suron,tezlik,tashqi faollik kundan kunga kuchayib borar,insonlar esa ichki olamlarini egallab olayotgan sukunat va yog’izlik hissi bilan yuzma-yuz kelar edilar.Ana shunday ruhiy va tarixiy sharoit Faynberg ijodining yo’nalishiga aniqlik kiritadi.Uning she’rlarida inson va jamiyat munosabati,tashqi hayot va ichki kechinmalar orasida yuzaga kelayotgan ziddiyatli jarayonlar,muloqot va begonalik,sukunat va bezovtalik kabi bir biriga qarama-qarshi tushunchalar o’zaro bog’liq holda ifodalab beriladi.Faynberg falsafasiga xos jihat shuki,u hayotiy detallar orqali teran falsafiy xulosa beradigan asarlarni yarata oladi.U atrofidagi reallikda yuz berayotgan manzaralarni teran ma’naviy mazmun-mohiyat bilan boyita oladi.U asarlarida kundalik hayot unsurlari,jamiyatdagi mayda holatlar,shaxsiy kechinmalarni qo’llaydi.Biroq bularning barchasi uning ijodiyotida keng ma’noga ega bo’lib,inson mavjudligining murakkab savollarini o’rtaga tashlaydi.Shoir uchun she’r nafaqat badiiy shakl,balki hayot bilan muloqot,dunyoni anglash,qalbga ozor berib kelayotgan iztiroblarni ifodlash vositasi hamdir.Zamonaviy inson kundalik hayotiga xos bo’lgan xususiyat bu uning doimiy ravishda axborot oqimi,tezkor o’zgarishlar,shovqin va tashqi faoliyat ichida yashashidir.Ammo bu shiddatli hayot ruhiy tarzi ruhiy bo’shliq ,yolg’izlik va ma’naviy bezovtalik muammolarini keltirib chiqarmoqda.Faynberg asarlarida aynan mana shu dolzarb masalarga befarq emasligini ko’rsatadi.Uning asarlarida insonning tiriklik hissini yo’qotmaslik,muloqotga ehtiyoj,hayotiy harakat va ichki izlanishlar muhim o’rin tutadi.Ushbu maqolada Aleksandr Arkadevich Faynbergning „Meni bezovta qil hamisha, har on“ she’ri tahliliga bag’ishlangan.