ALEKSANDR ARKADEVICH FAYNBERGNING “QISH” SHE’RIDA RAD ETILGAN MUHABBAT VA QISH MANZARASI - Nurmaxmatova Firuza Rasulovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Hayotda shunday paytlar bo’ladiki,birgina so’z inson qalbidagi bo’ronni tindiradi,uning hayotini o’zgartirib yuboradi.Ba’zan bu so’z cheksiz quvonch olib keladi,ba’zan esa yurakni yuzlatib,zulmat qariga ulotiradi.Muhabbat inson hayotidagi eng nozik,eng yuksak bir paytning o’zida eng og’riqli tuyg’ulardan biridir.U ko’ngilni parvozga chorlaydi,go’zal orzular va kuchli umid uyg’otadi.Ammo mana shu muhabbat rad etilsa,yurak o’z-o’zida muzga aylanadi,inson ichki dunyosida qish kabi sovuq bir fasl hukm surishni boshlaydi.Ana shunday sovuq ruhiy faslni tasvir etmoqlikda qish manzarasi nihoyatda kuchli ramziy vositaga aylanadi.Aleksandr Arkadevich Faynberg she’riyatida inson qalbida ro’y berayotgan hodisalar ko’pincha tashqi olamdagi real manzaralar bilan uyg’unlashib ketadi.Shoir ko’p hollarda tabiatni shunchaki fon sifatida qo’llamaydi,u tabiat vositasida ruhiy holat aks-sadosini yaratadi.Qor,shamol,muz,sovuq singari elementlar uning ijodiyotida oddiy manzara emas,ular qalbning muzga aylanishi,tuyg’ularning qotib qolishi,umidning bexosdan so’nishini ko’rsatib beruvchi badiiy qurollardir.Ayniqsa muhabbat va ayriliq mavzulari yoritilgan she’rlarda tabiat va ruhiyat o’rtasidagi uyg’unlik yaqqol ko’zga tashlanib turadi.Adabiyotda qish fasli ko’pincha ruhiy og’irlik,hayotiy sinov yoki ichki bo’shliq bilan bog’lanadi.Oppoq qor tashqi tomondan maftunkordek ko’rinsa ham,uning ostida sovuq va jimjitlik yashiringan bo’ladi.Shu ma’noda ham qish inson qalbining ham ayrim holatlariga o’xshaydi.Tashqi sokinlik ortida esa chuqur alam yashashi mumkin.Faynberning “Qish” she’ri ham aynan mana shunday ruhiy muhitni tasavvur qilish imkonini o’quvchiga yaratib beradi.Unda sevgining rad etilishi va ichki kechinmalar bilan aloqador umumiy kayfiyat ruhi sezilib turadi.Asar o’quvchini sovuq faslning manzaralari inson ko’nglidan kechadigan og’ir lahzalar haqida mulohaza yuritishga da’vat etadi.Ushbu maqola Aleksandr Arkadevich Faynbergning yuqorida ta’kidlangan “Qish” she’ri tahliliga bag’ishlanadi.