ISTIQLOL DAVRI O’ZBEK QISSALARIGA XOS REALISTIK TALQIN - Muhiddinova Mahliyo Sharofiddin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada istiqlol davri o‘zbek qissalariga xos realistik talqin xususiyatlari tahlil qilinadi. Mustaqillik yillarida milliy adabiyotda yuz bergan g‘oyaviy-estetik yangilanishlar, inson ruhiyatini tasvirlashdagi psixologik chuqurlik, tarixiy haqiqatni qayta baholash hamda ijtimoiy muammolarni haqqoniy yoritish masalalari yoritiladi. Shuningdek, istiqlol davri qissalarida shaxs va jamiyat munosabatining yangi bosqichda talqin qilinishi, milliy o‘zlik va ma’naviy qadriyatlarning badiiy ifodasi realistik yo‘nalish doirasida tadqiq etiladi. Tadqiqot natijasida istiqlol davri realizmi sovet davri realizmidan mazmun va badiiy tafakkur jihatidan farq qilishi ilmiy asoslanadi.