BOLA SHAXSINI RIVOJLANISH OMILLARI - O’ralova Mashhura Sharofiddin qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada bolaning rivojlanishiga ta’sir etuvchi asosiy omillar — irsiyat, muhit va ta’lim-tarbiyaning o‘zaro bog‘liqligi tahlil qilinadi. Shaxs shakllanishida tug‘ma biologik imkoniyatlarning o‘rni, ularning muhit ta’sirida namoyon bo‘lishi hamda tarbiya jarayonida rivojlantirilishi yoritib beriladi. Shuningdek, oila, maktab va ijtimoiy muhitning bola kamolotidagi ahamiyati ilmiy-pedagogik nuqtai nazardan asoslanadi. Maqolada barkamol avlodni tarbiyalashda sog‘lom nasl, ma’naviy muhit va izchil ta’limning uyg‘unligi zarurligi haqida xulosa chiqariladi.