HUDUDIY SANOAT RIVOJLANISHINING IQTISODIY MOHIYATI VA ILMIY-NAZARIY YONDASHUVLAR - Manuchehr Abduqodirov (TADQIQOTLAR, 2026)
Hududiy sanoat rivojlanishi masalasi bugungi kunda milliy iqtisodiyotning barqaror o‘sishini ta’minlash, hududlar o‘rtasidagi ijtimoiy-iqtisodiy tafovutlarni kamaytirish hamda ishlab chiqarish salohiyatidan samarali foydalanish nuqtayi nazaridan dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Ayniqsa, globallashuv, iqtisodiy integratsiya va raqobat kuchayib borayotgan sharoitda sanoatning hududiy tashkil etilishi masalasi davlat iqtisodiy siyosatining muhim tarkibiy qismiga aylanmoqda. Shu bois, hududiy sanoat tushunchasining iqtisodiy mohiyatini aniqlash, uning nazariy asoslarini chuqur tahlil qilish va zamonaviy ilmiy qarashlar bilan boyitish ushbu tadqiqotning muhim vazifalaridan biridir. Hududiy sanoat tushunchasi iqtisodiy fanlarda sanoat ishlab chiqarishining ma’lum hudud doirasida shakllanishi, joylashuvi va rivojlanish qonuniyatlarini ifodalovchi muhim kategoriya sifatida talqin etiladi. Iqtisodiy adabiyotlarda ushbu tushuncha ko‘pincha hududning ishlab chiqarish salohiyati, tabiiy-resurs bazasi, mehnat resurslari va infratuzilma imkoniyatlari bilan uzviy bog‘liq holda izohlanadi. Hududiy sanoat faqat sanoat korxonalarining geografik joylashuvi emas, balki ularning hududiy ixtisoslashuvi, o‘zaro kooperatsiyasi va hudud iqtisodiyotiga ko‘rsatadigan ko‘p qirrali ta’sirini ham o‘z ichiga oladi 1 .