O‘RMON QOPLAMINI ANIQLASHDA YERNI MASOFADAN ZONDLASH TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISH (BUXORO VILOYATI MISOLIDA). - G.I. RAJABOVA; A. HAMZAYEV; D. XUDOYBERDIYEVA; H. SAPARBAYEVA; SH.MAHMUDOVA (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Buxoro viloyati hududidagi o‘rmon qoplamining zamonaviy masofadan zondlash texnologiyalari asosida aniqlanishi va monitoringi yoritilgan. Tadqiqotda Sentinel-2, Landsat 8 va MODIS kabi ochiq kosmik tasvirlar hamda NDVI, EVI singari vegetatsiya indekslari qo‘llanildi. Ma’lumotlar bulutlardan tozalash, atmosferik korreksiya va spektral qayta ishlash bosqichlaridan o‘tkazilib, Random Forest klassifikatsiya algoritmi asosida o‘rmon maydonlari ajratib olindi. Natijalar Buxoro viloyatida o‘rmon qoplamining asosan Zarafshon daryosi bo‘ylarida to‘planganligini, ayrim tug’ay hududlarida yopiq vegetatsiya qisqarayotganini, lekin so‘nggi yillarda sun’iy barpo etilgan daraxtzorlar soni ortayotganini ko‘rsatdi. Olingan masofaviy ma’lumotlar ekologik monitoringni takomillashtirish, o‘rmon resurslarini boshqarish va yashil makon dasturlarini rejalashtirishda amaliy ahamiyatga ega.