RAQAMLI MUHITDA YOSHLARNING E’TIBOR VA XOTIRA JARAYONLARIGA IJTIMOIY TARMOQLARNING TA’SIRI - Abatbaev Almazbek Ámet ulı (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. So‘nggi yillarda raqamli texnologiyalar va ijtimoiy tarmoqlar inson hayotining ajralmas qismiga aylandi. Ayniqsa yoshlar orasida internet va ijtimoiy platformalardan foydalanish darajasi juda yuqori. Ushbu maqolada raqamli muhitda ijtimoiy tarmoqlarning yoshlarning e’tibor jarayonlari va xotira faoliyatiga ko‘rsatadigan ta’siri psixologik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda eksperimental metodlardan foydalanilib, yoshlar ikki guruhga ajratildi va ijtimoiy tarmoqlardan foydalanish darajasi bilan e’tibor hamda xotira ko‘rsatkichlari o‘rtasidagi bog‘liqlik o‘rganildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, ijtimoiy tarmoqlardan haddan tashqari foydalanish e’tiborning barqarorligini pasaytirishi va qisqa muddatli xotira jarayonlariga salbiy ta’sir ko‘rsatishi mumkin.