O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI ESG STANDARTLARINI JORIY QILISHNI HUQUQIY TARTIBGA SOLISH - Bekmirzayeva Umida Abdug‘ani qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy maqolada ESG (Environmental, Social, Governance) standartlarining mohiyati, kelib chiqish tarixi hamda ularning zamonaviy global iqtisodiyotdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda ESG konsepsiyasining shakllanishi, uning barqaror rivojlanish konsepsiyasi bilan o‘zaro bog‘liqligi hamda xalqaro moliya va korporativ boshqaruv tizimlaridagi o‘rni yoritib beriladi. Shuningdek, maqolada O‘zbekiston Respublikasida ESG standartlarini joriy etishning huquqiy asoslari, mavjud normativ-huquqiy hujjatlar va davlat strategiyalarining mazmuni o‘rganiladi. Xususan, “O‘zbekiston – 2030” strategiyasi, yashil iqtisodiyotga o‘tish dasturlari hamda ekologik va korporativ boshqaruvga oid qonunchilik normalarining ESG tamoyillarini shakllantirishdagi roli tahlil qilinadi. Tadqiqot natijasida O‘zbekistonda ESG standartlarini joriy etish jarayoni hali shakllanish bosqichida ekani, biroq barqaror iqtisodiy rivojlanish va xalqaro investitsiyalarni jalb qilish nuqtai nazaridan ushbu standartlarni rivojlantirish muhim ahamiyatga ega ekani asoslab beriladi.