MAVZU: FAVQULODDA VAZIYATLARDA VAZIYATNI BAHOLASHNING INTEGRAL MODELI VA UNING TIBBIY-SANITAR AHAMIYATI - Erkinova Zulfizar; Berdiyev Olim Dovronovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada favqulodda vaziyatlarda vaziyatni baholashning integral modeli hamda uning tibbiy-sanitar tizimdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Favqulodda vaziyatlar yuzaga kelganda aholining hayoti va salomatligini himoya qilish, zarar ko‘lamini aniqlash va tezkor choralarni tashkil etishda vaziyatni to‘g‘ri baholash muhim hisoblanadi. Maqolada integral baholash modeli orqali xavf darajasi, jabrlanganlar soni, tibbiy yordamga bo‘lgan ehtiyoj va sanitariya-epidemiologik holatni aniqlash usullari yoritiladi. Shuningdek, ushbu modelning favqulodda vaziyatlarda tibbiy xizmatlarni rejalashtirish, resurslarni samarali taqsimlash hamda tezkor qarorlar qabul qilishdagi o‘rni ko‘rsatib beriladi.