RIVOJLANISHDA INKLYUZIVLIK: HAR BIR BOLA BARQAROR KELAJAK BUNYODKORI SIFATIDA - Saparbayeva Moxira Bektemirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada inklyuziv ta’limning barqaror rivojlanish jarayonidagi o‘rni va ahamiyati tahlil etiladi. Inklyuzivlik tamoyili – har bir bolaning ijtimoiy, madaniy va jismoniy farqlaridan qat’i nazar, sifatli ta’lim olish huquqini ta’minlash orqali jamiyatda tenglik va adolatni qaror toptirishga xizmat qiladi. Maqolada ta’lim tizimida inklyuziv yondashuvni rivojlantirishning barqaror kelajakni qurishdagi o‘rni, shuningdek, har bir bolaning ijtimoiy hayotda faol ishtirok etish imkoniyatini kengaytirishdagi roli yoritilgan.Tadqiqotda BMTning Barqaror rivojlanish maqsadlari, xususan, “Hech kimni ortda qoldirmaslik” tamoyiliga asoslangan tahliliy yondashuv qo‘llanilgan. Maqola natijalarida inklyuziv ta’limning faqat ta’limiy jarayon emas, balki ijtimoiy barqarorlik, inson huquqlarini himoya qilish va demokratik qadriyatlarni shakllantirishdagi muhim mexanizm sifatida namoyon bo‘lishi asoslab berilgan.