SAUDIYA ARABISTONIDA ICHKI SIYOSIY ISLOHOTLAR DAVRI XUSUSIYATLARI (1990-YILLAR) - K.S.Azimov; Xamraqulova Xusniyora Xamidullayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Saudiya Arabistonidagi 1990-yillardagi ichki siyosiy islohotlar davri mamlakat tarixidagi muhim o’tish bosqichi bo’lib, u iqtisodiy inqiroz, Ko’rfaz urushi va muxolifat harakatlari ta’sirida shakllandi. Bu davrda qirol Faxd bin Abdulaziz rahbarligida amalga oshirilgan islohotlar asosan monarxiya tizimini mustahkamlash va jamiyatdagi noroziliklarni yumshatishga qaratilgan edi. Asosiy xususiyatlari – sekinlik, cheklanganlik va konservativlik – bu jarayonlarni belgilab berdi. 1992-yilda e’lon qilingan Asosiy boshqaruv qonuni, Maslahat majlisi qonuni va Viloyatlar qonuni mamlakatga birinchi konstitutsiyaviy asos berdi, ammo qirolning mutlaq hokimiyatini saqlab qoldi. Maslahat majlisi tayinlangan a’zolar bilan maslahat beruvchi organ sifatida tashkil etildi, viloyat majlislari esa markazlashgan boshqaruvni yumshatdi. Muxolifat, ayniqsa "Sahva" harakati va diniy ulamolarning petitstsiyalari, islohotlarni majburiy qildi, lekin hokimiyat ularni bostirish orqali nazorat qildi.