TURISTIK KORXONALAR BOSHQARUV SAMARADORLIGIGA TA’SIR ETUVCHI ICHKI VA TASHQI OMILLARNING EKONOMETRIK TAHLILI - Teshaboyev Baxramjon Akramjanovich (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada iqtisodiyotning transformatsiya sharoitida turistik korxonalar boshqaruv samaradorligiga ta’sir etuvchi ichki va tashqi omillarning ekonometrik tahlili amalga oshirilgan. Tadqiqotning maqsadi turistik korxonalar boshqaruv samaradorligini belgilovchi asosiy omillarni aniqlash va ularning ta’sir darajasini miqdoriy baholashdan iborat. Tadqiqotda O’zbekistonning 85 ta turistik korxonasi ma’lumotlari asosida ko’p omilli regressiya tahlili, korrelyatsiya tahlili va panel ma’lumotlar modeli qo’llanilgan. Natijalar shuni ko’rsatdiki, ichki omillardan xodimlar malakasi (β=0.387), raqamli texnologiyalar darajasi (β=0.312) va moliyaviy resurslar hajmi (β=0.258) eng kuchli ta’sir ko’rsatgan. Tashqi omillardan esa makroiqtisodiy barqarorlik (β=0.341), davlat qo’llab-quvvatlash siyosati (β=0.289) va infratuzilma rivojlanganligi (β=0.267) muhim ahamiyatga ega ekanligi aniqlangan. Tadqiqot natijalari turistik korxonalar boshqaruv samaradorligini oshirishga qaratilgan ilmiy va amaliy tavsiyalar ishlab chiqish uchun asos bo’lib xizmat qiladi.