HUJAYRA ICHIDAGI AVTOFAGIYA JARAYONI: KEKSALIKNI SEKINLASHTIRISHDAGI ROLI - Shernazarov Zokirjon Shahobiddin o‘g‘li; Tashpulatova Dilfuza Xidayevna; Maxmudova Nodira Abduvoxit qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Avtofagiya hujayra ichidagi muhim fiziologik mexanizmlardan biri bo‘lib, u orqali hujayra o‘z tarkibidagi shikastlangan organellalar, denaturatsiyalangan oqsillar va metabolik chiqindilarni parchalab, qayta foydalanadi. So‘nggi yillarda avtofagiya jarayoni keksalikni sekinlashtirish, umr davomiyligini uzaytirish va yoshga bog‘liq kasalliklarning oldini olishdagi ahamiyati bilan ilmiy tadqiqotlar markaziga aylandi. Ushbu maqolada avtofagiyaning molekulyar mexanizmlari, uning genetik nazorati, metabolizm bilan bog‘liqligi hamda keksayish jarayoniga ta’siri keng yoritilgan. Shuningdek, ochlik, kaloriyani cheklash, jismoniy faollik va farmakologik vositalar orqali avtofagiyani faollashtirish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Maqolada avtofagiyaning biologik ahamiyati ilmiy dalillar asosida ko‘rsatilib, uning sog‘lom qarishdagi o‘rni yoritib beriladi.