O‘ZBEKISTONDA RAQAMLI INFRATUZILMANI DIVERSIFIKATSIYA QILISH: ZAMONAVIY KIBER TAHDIDLARGA QARSHI SINERGETIK MEXANIZM - SOBIROV ANVAR (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Raqamli texnologiyalarning tez sur’atlarda rivojlanishi va kiberprostranstvoning kundalik hayotga chuqur integratsiyalanishi yoshlarni turli kiber tahdidlarga uchrash ehtimoliga olib keldi. Ushbu tadqiqot yoshlar kiber tahdidlar va kiberxavfsizlik haqidagi tushunchalarini shakllantirishdagi refleksiv jarayonlarni o‘rganadi, shuningdek raqamli savodxonlik, ta’lim muhiti, ijtimoiy aloqalar va shaxsiy tajribalarning ahamiyatiga e’tibor qaratilgan. Falsafa, psixologiya, sotsiologiya va axborot xavfsizligi tadqiqotlaridan olingan interdissiplinar adabiyotlar asosida, tadqiqot refleksiv fikrlash yoshlarga raqamli ma’lumotni tanqidiy baholash, ehtimoliy tahdidlarni aniqlash va mas’uliyatli onlayn xulq-atvorni qo‘llash imkonini berishi haqida ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari refleksiv ongning etik qirralar, raqamli barqarorlik va profilaktik kiberxavfsizlik amaliyotlari bilan yaqin aloqada ekanini ko‘rsatadi. Ushbu tadqiqot refleksiv fikrlashni rivojlantirish, kiberxavfsizlik ongini oshirish va yoshlarni murakkab raqamli muhitlarda xavfsiz va mas’uliyatli harakatlanish qobiliyatini kuchaytirish uchun kompleks ta’lim va ijtimoiy intervensiyalar zarurligini ta’kidlaydi.