YANGI O‘ZBEKISTONDAGI XORIJIY TILLARNI O‘RGANISHGA BO‘LGAN ETIBOR - Berdiqulova Mahbuba; Abduqahhorova Muzamilaxon (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada Yangi O‘zbekiston sharoitida xorijiy tillarni o‘qitish tizimidagi konseptual o‘zgarishlar va davlat siyosatining ustuvor yo‘nalishlari kompleks ravishda tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi globallashuv jarayonida milliy kadrlar raqobatbardoshligini oshirish va xalqaro aloqalarni mustahkamlash zarurati bilan belgilanadi. Maqolada xorijiy tillarni o‘qitishni ommalashtirish bo‘yicha qabul qilingan so‘nggi normativ-huquqiy hujjatlar, xususan, pedagog kadrlar salohiyatini oshirishning moddiy va ma’naviy rag‘batlantirish mexanizmlari yoritilgan. Shuningdek, ta’lim jarayoniga xalqaro baholash standartlari (CEFR, IELTS, TOEFL) hamda zamonaviy innovatsion metodikalar (CLIL, kommunikativ yondashuv) integratsiyasining amaliy natijalari statistik ma’lumotlar va qiyosiy tahlillar orqali ochib beriladi. Maqola yakunida o‘quvchi va talabalarning xalqaro sertifikatlashtirish tizimidagi ishtirokini davlat tomonidan qo‘llab-quvvatlashning ijtimoiy-iqtisodiy samaradorligi baholanib, sohani yanada takomillashtirish bo‘yicha ilmiy taklif va tavsiyalar ilgari surilgan.