BIZ ZO‘RAVONLIKKA QARSHIMIZ: MAKTAB MUHITIDA PSIXOLOGIK XAVFSIZLIKNI TA’MINLASHNING DOLZARB MASALALARI - Qodirova Nasiba Samiyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA:Mazkur maqolada maktab muhitida uchraydigan zo‘ravonlik holatlarining psixologik tabiatiga va ularni bartaraf etish usullariga alohida e’tibor qaratilgan. O‘smirlik davridagi tajovuzkorlik va bulling muammosi bugungi kunda ta’lim tizimidagi eng og‘riqli nuqtalardan biri bo‘lib qolmoqda. Muallif o‘zining 30 yillik amaliy tajribasidan kelib chiqib, maktab psixologining profilaktika jarayonidagi asosiy vazifalarini tahlil qiladi. Maqolada zo‘ravonlikka moyil o‘quvchilar va jabrlanuvchilar bilan ishlashning individual-psixologik strategiyalari bayon etilgan. Shuningdek, oila, maktab va mahalla hamkorligining bolalarda tolerantlik madaniyatini shakllantirishdagi ahamiyati ilmiy asoslab berilgan.