KASBIY TA’LIM TASHKILOTLARI O‘QUVCHILARIDA IJTIMOIY- HUQUQIY KOMPETENTLIKNI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK IMKONIYATLARI - Zulxaydarova Feruza Umarali qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada kasbiy ta’lim tashkilotlari o‘quvchilarida ijtimoiy-huquqiy kompetentlikni rivojlantirishning pedagogik imkoniyatlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Zamonaviy ta’lim jarayonida yoshlarning huquqiy madaniyati, fuqarolik mas’uliyati va ijtimoiy faolligini shakllantirish dolzarb vazifalardan biri hisoblanadi. Tadqiqotda kasbiy ta’lim muassasalarida o‘quvchilarning ijtimoiy-huquqiy kompetentligini rivojlantirishda pedagogik muhit, innovatsion metodlar, motivatsion yondashuvlar hamda raqamli texnologiyalarning o‘rni o‘rganildi. Shuningdek, ta’lim jarayonida interaktiv metodlardan foydalanish, huquqiy bilimlarni amaliy faoliyat bilan integratsiya qilish hamda ijtimoiy muhitni samarali tashkil etish orqali o‘quvchilarning huquqiy ongini rivojlantirish imkoniyatlari yoritildi. Tadqiqot natijalari kasbiy ta’lim tizimida o‘quvchilarning ijtimoiy-huquqiy kompetentligini shakllantirishda pedagogik imkoniyatlardan samarali foydalanish zarurligini ko‘rsatadi.