O‘QUVCHILARNING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK PORTRETLARINI SHAKLLANTIRISHNING MUHIM JIHATLARI - Umirzoqova Zarifa Qurbonboyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA O‘quvchilarning ijtimoiy-psixologik portretini shakllantirish ta’lim muassasalarida har bir shaxsga individual yondashishning asosi hisoblanadi. Mazkur maqolada o‘quvchi shaxsining intellektual, emotsional va ijtimoiy xususiyatlarini tizimli o‘rganish usullari tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida maktab psixologi tomonidan tuziladigan psixologik portretning tarkibiy qismlari va uning o‘quv jarayonidagi ahamiyati yoritib berilgan. O‘quvchilarning jamoatdagi o‘rni, oilaviy muhiti va qiziqishlarini kompleks baholash mexanizmlari ilmiy jihatdan asoslanadi. Maqola yakunida Yangiqo‘rg‘on tumani 59-maktab tajribasi asosida o‘quvchi portretini yaratish bo‘yicha amaliy tavsiyalar va metodik ko‘rsatmalar keltirilgan.