ZARARLI ODATLAR VA QARAMLIKLARNING OLDINI OLISH: PSIXOLOGIK VA IJTIMOIY JIHATLAR - Temirova Raisa Akbaraliyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Bugungi globallashuv davrida yoshlar o‘rtasida zararli odatlar va turli ko‘rinishdagi qaramliklarning oldini olish dolzarb ijtimoiy-pedagogik muammoga aylandi. Ushbu maqolada o‘smir yoshidagi o‘quvchilarning zararli odatlarga berilish sabablari va ularning ruhiyatiga salbiy ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida tamaki, alkogol, energetik ichimliklar hamda zamonaviy axborot xurujlari natijasida yuzaga kelayotgan texnologik qaramliklarning profilaktikasi masalalari yoritilgan. Muallif tomonidan Yangiqo‘rg‘on tumanidagi 29-maktab tajribasi asosida o‘quvchilarda sog‘lom turmush tarzini shakllantirishning samarali usullari taklif etiladi. Maqola yakunida oila, maktab va mahalla hamkorligida o‘quvchilarda "psixologik immunitet"ni kuchaytirishga qaratilgan amaliy tavsiyalar bayon etilgan.