BITIRUVCHI YOSHLARNI ZAMONAVIY KASBLARGA YO‘NALTIRISHNING PSIXOLOGIK JIHATLARI VA ISTIQBOLLARI - Bo‘riyeva Gulshan To‘rayevna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Bitiruvchi yoshlarni to‘g‘ri kasbga yo‘naltirish bugungi kunning eng dolzarb ijtimoiy-pedagogik masalalaridan biri hisoblanadi. Zamonaviy mehnat bozoridagi shiddatli o‘zgarishlar yoshlardan nafaqat nazariy bilim, balki yangi texnologiyalarni egallash va kreativ fikrlashni talab etmoqda. Ushbu maqolada maktab bitiruvchilarining qiziqishlari va qobiliyatlarini aniqlashda psixologik diagnostika usullarining o‘rni tahlil qilingan. Shuningdek, raqamli iqtisodiyot davrida yuzaga kelayotgan yangi kasblar va ularning istiqbollari haqida keng ma’lumotlar yoritilgan. Maqola yakunida bitiruvchilarning kasbiy o‘z-o‘zini aniqlash jarayonini takomillashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.