O‘QUVCHILARDA KECHADIGAN YOSH INQIROZLARI: PSIXOLOGIK TAHLIL VA BARTARAF ETISH YO‘LLARI - Qodirova Feruza Oribjonovna; Rejabboyeva Gulnoza Bahromjonovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA: Inson kamoloti jarayonida ma’lum bir yosh davrlarida ruhiy rivojlanishning inqirozli bosqichlari kuzatilishi tabiiy va zaruriy qonuniyatdir. Ushbu maqolada maktab yoshidagi o‘quvchilarda, xususan 7 yosh va o‘smirlik davrida yuzaga keladigan inqirozlarning psixologik tabiatiga va ularning o‘ziga xos namoyon bo‘lish xususiyatlariga e’tibor qaratilgan. Tadqiqot davomida inqiroz davrlarida o‘quvchi xulq-atvorida namoyon bo‘ladigan negativizm, o‘zbilarmonlik va qaysarlik kabi holatlarning ijtimoiy-psixologik sabablari tahlil qilingan. Maktab psixologining bunday murakkab vaziyatlarda o‘qituvchi va ota-onalar bilan hamkorlikda amalga oshiradigan korreksion ishlari maqolaning asosiy mazmunini tashkil etadi. Maqola yakunida inqirozli davrlarni talofatsiz o‘tkazish va o‘quvchining barkamol shaxs sifatida shakllanishiga ko‘maklashish bo‘yicha amaliy metodik tavsiyalar keltirilgan.