ҚАЗАҚТЫҢ ӨЗ АҒАСЫ – ӨЗБЕК ХАЛҚЫНЫҢ РОМАНДАРЫНЫҢ СҰЛТАНЫ – ПІРІМҚҰЛ ҚАДИРОВ - Абдурахимова Гулнур Айгали қизи; Дуйсабаева Дилбар Ускановна (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация. Бұл мақалада өзбек әдебиетінің көрнекті өкілі Пірімқұл Қадировтың шығармашылығы кеңінен қарастырылып, оның тарихи романдарының көркемдік-идеялық ерекшеліктері талданады. Негізгі зерттеу нысаны ретінде жазушының «Жұлдызды түндер» романы алынып, ондағы тарихи шындық пен көркемдік қиялдың арақатынасы, кейіпкер психологиясы және ұлттық идея мәселелері сараланады. Сонымен қатар романның түркі халықтары әдебиетіндегі орны мен қазақ оқырманына әсері қарастырылады.