XVIII–XIX ASR BOSHLARIDA XIVA XONLIGI VA BUXORO AMIRLIGI O‘RTASIDAGI DIPLOMATIK MUNOSABATLAR - Ma’ripov Ozodbek Xusniddin o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada XVIII–XIX asr boshlarida Markaziy Osiyodagi ikki yirik siyosiy davlat – Xiva xonligi va Buxoro amirligi o‘rtasidagi diplomatik munosabatlar tarixiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida ikki davlat o‘rtasidagi siyosiy aloqalar, elchilik missiyalari, savdo-iqtisodiy munosabatlar hamda mintaqaviy geosiyosiy jarayonlarning ushbu diplomatik aloqalarga ko‘rsatgan ta’siri o‘rganilgan. Shuningdek, Rossiya imperiyasining Markaziy Osiyoga bo‘lgan qiziqishi va xalqaro savdo yo‘llari uchun kurash Buxoro hamda Xiva o‘rtasidagi diplomatik siyosatga qanday ta’sir ko‘rsatgani ilmiy tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari ushbu davlatlar o‘rtasidagi diplomatik aloqalar mintaqadagi siyosiy barqarorlik va iqtisodiy rivojlanishda muhim rol o‘ynaganini ko‘rsatadi.