ҚОРАҚАЛПОҒИСТОН РЕСПУБЛИКАСИДА ЧОРВАЧИЛИК СОҲАСИНИ ИҚЛИМ ЎЗГАРИШИ ШАРОИТИДА РИВОЖЛАНТИРИШНИНГ ИҚТИСОДИЙ АСОСЛАРИ - Нурманов Дин-Ахмед; Ходжалепесов Полат; Алланиязов Парахат; Холмуратов Икром; Сарсенбаев Конисбай; Юсупов Руслан; Жамалов Нурлан (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация. Қорақалпоғистон Республикасида чорвачилик соҳаси аҳолини озиқ-овқат маҳсулотлари билан таъминлаш, қишлоқ аҳолиси бандлигини ошириш ва иқтисодий барқарорликни таъминлашда муҳим аҳамиятга эга. Бироқ иқлим ўзгариши, яйловларнинг деградацияси, сув танқислиги ва озуқа базасининг етарли эмаслиги соҳанинг ривожланишига жиддий тўсқинлик қилмоқда. Ушбу тадқиқотда мавжуд ҳолат иқтисодий жиҳатдан таҳлил қилиниб, инновацион ва ресурс тежамкор чорвачилик моделлари таклиф этилди. Тадқиқот натижаларига кўра, галофит асосидаги озуқа тизими, ротацион яйлов бошқаруви ва рақамли технологияларни жорий қилиш орқали маҳсулдорликни 2–3 баробарга ошириш ва фойдалиликни 65% гача кўтариш мумкинлиги асосланди.