МАККА СИЛОСИНИ ТАЙЁРЛАШ ВА ҚЎЛЛАШНИНГ ИҚТИСОДИЙ САМАРАДОРЛИГИ ҲАМДА ОЗУҚА БАЗАСИГА ТАЪСИРИ - Нурманов Дин-Ахмед; Ходжалепесов Полат; Алланиязов Парахат; Холмуратов Икром; Сарсенбаев Конисбай; Юсупов Руслан; Жамалов Нурлан (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация (Abstract). Ушбу мақолада макка силосини тайёрлаш ва уни чорвачиликда қўллашнинг иқтисодий самарадорлиги ҳамда озуқа базасига таъсири таҳлил қилинган. Макка силоси юқори энергия қийматига эга бўлиб, арзон ва самарали озуқа манбаи сифатида чорвачилик тармоғида муҳим ўрин тутади. Тадқиқот натижаларига кўра, макка силосидан фойдаланиш озуқа харажатларини 30–40% гача камайтириши, маҳсулдорликни эса 20–35% га ошириши мумкинлиги аниқланган. Масалан, 1 гектар маккадан 35–45 тонна силос олиш имконияти мавжуд бўлиб, бу 8–10 тонна концентрат озуқага тенг озуқавий қиймат беради. Иқтисодий ҳисоб-китобларга кўра, макка силоси қўлланилганда рентабеллик 25–30% дан 50–60% гача ошиши мумкин. Мақолада макка силосини тайёрлаш ва қўллаш бўйича илмий асосланган иқтисодий ва технологик таклифлар ишлаб чиқилган.