ELEKTRON HISOBOT TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH: TADBIRKORLIK SUBYEKTLARINING VAQT VA XARAJATLARINI TEJASH OMILI - Ergasheva Aziza; Karimova Xabiba (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola O‘zbekiston Respublikasida elektron hisobot tizimini transformatsiya qilishning tadbirkorlik subyektlari iqtisodiy samaradorligiga ta’sirini har tomonlama tahlil qiladi. Tadqiqotda 2023–2026-yillar oralig‘idagi islohotlar, xususan, "Raqamli O‘zbekiston – 2030" strategiyasi doirasida amalga oshirilayotgan chora-tadbirlar, hisobot turlarini maqbullashtirish va tranzaksion xarajatlarni kamaytirish omillari ko‘rib chiqiladi. Hisobotda O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining PQ-8-son qarori va boshqa me’yoriy-huquqiy hujjatlarning amaliy natijalari, xususan, 2026-yildan joriy etiladigan "Yagona hisobot tizimi" va "15 daqiqada biznesni boshlash" platformalarining ahamiyati ilmiy asoslab beriladi. Shuningdek, xalqaro tajriba, xususan, Estoniyaning "Haqiqiy vaqt rejimidagi iqtisodiyot" (Real-Time Economy) modeli va Gollandiyaning SBR (Standard Business Reporting) tizimi bilan qiyosiy tahlillar o‘tkazilib, milliy tizimni yanada rivojlantirish bo‘yicha takliflar shakllantirilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, hisobot jarayonlarining to‘liq raqamlashtirilishi tadbirkorlarning ma’muriy xarajatlarini yiliga 90 milliard so‘mgacha kamaytirish va davlat idoralari bilan o‘zaro aloqa muddatini 15 kungacha qisqartirish imkonini beradi.