TURDOSH OTLARDAN HOSIL BO‘LGAN TOPONIMLARNING LINGVOKOGNITIV VA SEMANTIK TADQIQI - Davurova Xolida Haydarovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek tilidagi turdosh otlar asosida shakllangan toponimlarning lingvokognitiv va semantik xususiyatlari tadqiq etiladi. Insonning atrof-muhitni bilish jarayonida oddiy predmet, o‘simlik, hayvon va relyef nomlarini hududlarga ko‘chirish mexanizmlari tizimli tahlil qilingan. Tadqiqotda toponimikada kognitiv metafora va metonimiya modellarining o‘rni, turdosh otlarning onimizatsiya (atoqli otga aylanish) jarayonidagi mental va lisoniy bosqichlari ochib berilgan. Misollar asosida xalqning milliy-madaniy dunyoqarashi va "olamning lisoniy manzarasi" toponimlarda qanday aks etishi ko‘rsatilgan.