ABDULLA QAHHOR HIKOYALARIDA IQTISODIY INQIROZ BELGILARINING BADIIY AKS ETISHI. - Ruzibayeva Karima Shavkat qizi.; Muxitdinova Muxlisa Sadriddinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqola Abdulla Qahhorning badiiy hikoyalarida sovet davri iqtisodiy inqiroz belgilarining qanday ifodalanganini o’rganadi. Tadqiqot yozuvchining asarlarida namoyon bo’ladigan narx o’sishi, ishsizlik, tovar taqchilligi, bozor buzilishi va ijtimoiy tabaqalanish kabi iqtisodiy inqiroz simptomlarini zamonaviy iqtisodiy nazariya prizmasidan tahlil qiladi. IMRAD tuzilmasiga asoslangan ushbu ilmiy ish adabiy matn tahlili, kontekstual-tarixiy yondashuv va qiyosiy metodni qo’llagan holda Qahhor prozasida inqiroz diskursining o’ziga xos badiiy modelini aniqlaydi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, adib iqtisodiy inqirozni bevosita emas, balki insonning xulq-atvori, tili va kundalik turmushi orqali bilvosita, ammo nihoyatda aniq ko’rsatgan. Maqola iqtisodiy adabiyot tanqidi (economic literary criticism) metodologiyasini o’zbek adabiyotshunosligiga tatbiq etishning dastlabki urinishlaridan biri sifatida ilmiy ahamiyat kasb etadi.