XIX ASR TURKISTONDA IQTISODIY MUNOSABATLAR: MUQUMIY IJODI MISOLIDA - Gulmurodova Marjona Olimjon qizi; Muxitdinova Muxlisa Sadriddinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu tezisda XIX asrning ikkinchi yarmida Turkiston o’lkasida shakllangan iqtisodiy munosabatlarni taniqli o’zbek shoiri Muhammad Aminxo’ja Muqumiy (1850– 1903) ijodi prizmasi orqali o’rganishga bag’ishlangan. Tezisda Qo’qon xonligi davridan Rossiya mustamlakachiligi bosqichiga o’tish jarayonidagi bozor munosabatlari, hunarmandchilik va savdo tizimi, soliq va majburiyatlar, yer-suv masalasi hamda ijtimoiy-iqtisodiy tengsizlik Muqumiyning satirik va lirik asarlari asosida tahlil etiladi. Muqumiyning she’rlari faqat badiiy hodisa sifatida emas, balki o’sha davrning iqtisodiy haqiqatini aks ettiruvchi birlamchi tarixiy manba sifatida ko’rib chiqiladi. Tadqiqot adabiyotshunoslik, iqtisodiy tarix va ijtimoiy antropologiya usullarini birlashtirib, XIX asr Turkistonining iqtisodiy panoramasini tiklash imkonini beradi.