ESHITISHIDA NUQSONI BO’LGAN BOLALAR BOG’LANGAN NUTQINI SHAKLLANTIRISH TEXNOLOGIYALARI - Sattarova Kamola Komiljon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada eshitishida nuqsoni bo‘lgan bolalarda bog‘langan nutqni shakllantirishning zamonaviy pedagogik va logopedik texnologiyalari tahlil qilinadi. Eshitish qobiliyati cheklangan bolalarda nutq rivojlanishi o‘ziga xos xususiyatlarga ega bo‘lib, bu jarayon maxsus metodlar va yondashuvlarni talab etadi. Tadqiqotda bog‘langan nutqni rivojlantirishda vizual, kinestetik va multimodal yondashuvlarning ahamiyati asoslab berilgan. Shuningdek, nutqni rivojlantirish jarayonida surdopedagogika, logopediya va psixologiya fanlarining integratsiyasi muhim omil sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada didaktik o‘yinlar, hikoya tuzish, tasviriy vositalar asosida ishlash hamda axborot-kommunikatsiya texnologiyalaridan foydalanishning samaradorligi yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, tizimli va maqsadli tashkil etilgan mashg‘ulotlar bolalarning lug‘at boyligini oshirish, grammatik tuzilmani shakllantirish va muloqot ko‘nikmalarini rivojlantirishga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Shuningdek, ota-onalar va pedagoglarning hamkorligi nutq rivojlanishida muhim rol o‘ynaydi.