MUTAXASSISNING FUQAROLIK SUD ISH YURITUVIDAGI PROTSESSUAL ISHTIROKI: NAZARIYA VA AMALIYOT MUAMMOLARI - Ibragimova Rayxon Shodmon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy maqola fuqarolik sud ish yurituvida maxsus bilimlarni qo‘llashning muhim shakli bo‘lgan mutaxassis institutining protsessual ishtirokiga bag‘ishlangan. Maqolada mutaxassisning odil sudlovni amalga oshirishga ko‘maklashuvchi shaxs sifatidagi huquqiy maqomi nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda mutaxassis va ekspert o‘rtasidagi farqlar, mutaxassis tushuntirishlarining isbotlashdagi ahamiyati, ularni rasmiylashtirish tartibi hamda mutaxassisning noto‘g‘ri maslahat berganlik uchun javobgarligi masalalari o‘rganilgan. Amaliyotda uchraydigan muammolar, mutaxassis institutining yetarlicha tartibga solinmaganligi, sudlarning mutaxassis maslahatiga turlicha munosabat bildirishi va javobgarlik mexanizmining mavjud emasligi tahlil qilingan hamda mazkur sohani takomillashtirish yuzasidan takliflar ilgari surilgan.