TUT MEVASINING TAVSIFI VA KIMYOVIY TARKIBI. MEVANING FIZIK-KIMYOVIY XUSUSIYATLARI - Sotimov O.B.; Niyozov X.N; Dodayev Q.O (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Tut mevasi (Morus spp.) oziqaviy va biologik faol moddalarga boy bo‘lgan qimmatli mevalardan biri hisoblanadi. Uning tarkibida tabiiy shakarlar, organik kislotalar, vitaminlar, mineral moddalar, fenolik birikmalar, flavonoidlar, antosianinlar hamda antioksidant komponentlar mavjud. Mazkur maqolada tut mevasining botanik tavsifi, kimyoviy tarkibi, oziqaviy ahamiyati hamda fizik- kimyoviy xossalari ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Shuningdek, mevaning namlik, quruq modda, pH, titrlanuvchi kislotalilik, umumiy shakar, kul moddasi va biologik faol moddalari haqida ma’lumotlar berilgan.