SUT BEZI SARATONI BO‘YICHA TEKSHIRUV USULLARI, SKRINING QAYERLARDA O‘TKAZILADI - Musulmonov Shohruh Ravshanbekovich; Mo'minova Sevinch Bobur qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotasiya: Sut bezi saratoni bugungi kunda ayollar orasida eng ko‘p uchraydigan onkologik kasalliklardan biri hisoblanadi. Ushbu mavzu sut bezi saratonini erta aniqlashda qo‘llaniladigan zamonaviy tekshiruv usullarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Annotatsiyada skriningning ahamiyati, uning kasallikni dastlabki bosqichda aniqlashdagi o‘rni yoritiladi. Mammografiya, ultratovush tekshiruvi va magnit-rezonans tomografiya asosiy diagnostik usullar sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, klinik ko‘rik va o‘z-o‘zini tekshirish usullarining ahamiyati ham ta’kidlanadi. Skrining dasturlari qayerlarda va qanday tashkil etilishi haqida ma’lumot beriladi. Aholi orasida muntazam skrining o‘tkazishning samaradorligi ochib beriladi. Erta tashxis qo‘yish orqali davolash natijalari yaxshilanishi asoslab beriladi. Tibbiyot muassasalarining roli va profilaktik choralar muhimligi ko‘rsatib o‘tiladi. Umuman olganda, ushbu mavzu sut bezi saratonining oldini olish va erta aniqlashda skriningning beqiyos ahamiyatini yoritadi.Sut bezi saratonini erta aniqlashda skrining dasturlarining ahamiyati nihoyatda katta hisoblanadi. Mammografiya, ultratovush va MRT kabi usullar kasallikni dastlabki bosqichda aniqlash imkonini beradi. Shu bilan birga, klinik ko‘rik va o‘z-o‘zini tekshirish ham muhim o‘rin tutadi. Skrining asosan poliklinika, onkologiya markazlari va ixtisoslashgan tibbiyot muassasalarida o‘tkaziladi. Muntazam tekshiruvlar orqali kasallikni erta aniqlash va samarali davolash imkoniyati oshadi.