O‘ZINI O‘ZI BAND QILGAN SHAXSLAR VA KICHIK BIZNES SUBYEKTLARIGA SOLIQ SOLISHNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Ergasheva Aziza; Akbarov Ravshan (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: O‘zbekiston Respublikasining zamonaviy iqtisodiy sharoitida o‘zini o‘zi band qilgan shaxslar va kichik biznes subyektlariga soliq solish tizimining evolyutsiyasi, joriy holati va istiqboldagi islohotlarini kompleks ravishda tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda 2023–2025-yillardagi eng so‘nggi statistik ma’lumotlar, xususan, O‘zbekiston Respublikasi Statistika agentligi va Soliq qo‘mitasining hisobotlari asosida kichik tadbirkorlikning makroiqtisodiy barqarorlikni ta’minlashdagi roli o‘rganilgan. Maqolada o‘zini o‘zi band qilgan shaxslar uchun o‘rnatilgan 100 million so‘mlik daromad chegarasining iqtisodiy oqibatlari, yashirin iqtisodiyotni qisqartirishda soliq ma’murchiligini raqamlashtirishning samaradorligi va 2026-yilga mo‘ljallangan soliq islohotlari (aylanmadan olinadigan soliq stavkasining 1 foizgacha tushirilishi) ilmiy-nazariy jihatdan asoslab berilgan. Shuningdek, tadqiqotda "hard-to-tax" (soliqqa tortish qiyin bo‘lgan) subyektlar segmentini legallashtirishda xalqaro tajriba va milliy amaliyot o‘rtasidagi farqlar tahlil qilingan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, soliq yukini optimallashtirish va fiskal shaffoflikni oshirish tadbirkorlik faolligini oshirishning asosiy drayveridir.