O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASIDA GIBRID TAHDIDLAR SHAROITIDA QUROLLI KUCHLAR TOMONIDAN JAMOAT TARTIBINI SAQLASHNING ZAMONAVIY TASHKILIY-HUQUQIY MEXANIZMLARI - Saidov Alisher Narzullayevich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada globallashuv va raqamli transformatsiya sharoitida yuzaga kelayotgan gibrid tahdidlarning mohiyati, ularning milliy xavfsizlik hamda jamoat tartibiga ta’siri kompleks tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqotda O‘zbekiston Respublikasida gibrid tahdidlarga qarshi kurashishning zamonaviy tashkiliy-huquqiy asoslari, davlat siyosatining ustuvor yo‘nalishlari hamda xavfsizlik tizimini modernizatsiya qilish jarayonlari yoritilgan. Xususan, milliy qonunchilik bazasining takomillashuvi, huquqni muhofaza qiluvchi organlar faoliyatining raqamlashtirilishi, “Xavfsiz shahar” konsepsiyasi, kiberxavfsizlik infratuzilmasining rivojlantirilishi va sun’iy intellekt asosidagi monitoring tizimlarining joriy etilishi ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Shuningdek, maqolada profilaktik faoliyatning ahamiyati, mahalla institutining o‘rni, fuqarolik jamiyati institutlari va ommaviy axborot vositalari bilan hamkorlik mexanizmlari tahlil qilinadi. Xalqaro hamkorlikning o‘rni, xususan ko‘p tomonlama xavfsizlik platformalari doirasidagi tajriba almashinuvi ham alohida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, gibrid tahdidlarga qarshi samarali kurashish kompleks, tizimli va innovatsion yondashuvni talab etadi.