O‘ZBEK ADABIYOTSHUNOSLIGIDA FARG‘ONA TANQIDCHILIK MAKTABINING O‘RNI VA AHAMIYATI - Aminjonova Durdonaxon Doniyor qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada o‘zbek adabiyotshunosligida muhim ilmiy-estetik hodisa sifatida shakllangan Farg‘ona tanqidchilik maktabining o‘rni, taraqqiyot bosqichlari va milliy adabiy tafakkur rivojiga qo‘shgan hissasi tahlil qilinadi. Xususan, Farg‘ona adabiy muhitida shakllangan tanqidiy qarashlarning badiiy asarni tahlil qilishdagi metodologik tamoyillari, estetik mezonlari hamda zamonaviy adabiy jarayonga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, mazkur maktab vakillarining adabiy jarayon, janrlar poetikasi, badiiy tafakkur evolyutsiyasi va milliy tanqidchilik an’analarini boyitishdagi ilmiy xizmatlari ochib beriladi. Tadqiqot natijasida Farg‘ona tanqidchilik maktabi o‘zbek adabiy tanqidchiligining hududiy ilmiy maktablari orasida alohida mavqe egallashi asoslab beriladi.