РОЛЬ И СТАТУС ЖЕНЩИНЫ В ХУДОЖЕСТВЕННОМ МИРЕ ШУКУРА ХОЛМИРЗАЕВА: ТРАДИЦИИ И ИННОВАЦИИ - Зиёдова Сабрина Бахтиёровна; Раджапова Наталья Базаровна (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Maqolada Shukur Xolmirzayev prozasida ayol obrazining ijtimoiy funksiyalari va an’anaviy o‘zbek jamiyatidagi o‘rni tadqiq etiladi. Tadqiqotning maqsadi ayolning oila va jamoat doirasidagi vazifalari (onalik, uy xo‘jaligini boshqarish, urf-odatlarni saqlash) hamda XX asrdagi ijtimoiy o‘zgarishlar natijasida ushbu rollarning transformatsiyasini tahlil qilishdan iborat. Sotsiomadaniy yondashuv va simvolik tahlil metodlari yordamida ayolning “ichki” (oila) va “tashqi” (mehnat) sohalari o‘rtasidagi muvozanati hamda muallif asarlaridagi lisoniy va tabiiy simvollar o‘rtasidagi bog‘liqlik yoritilgan. Natijalar Sh. Xolmirzayev qahramonlari an’anaviy qadriyatlarni saqlagan holda shaxsiy erkinlik sari intilayotgan gibrid ijtimoiy model ekanligini tasdiqlaydi.