VCCR (VENA KONSULLIK MUNOSABATLARI KONVENSIYASI)DAGI CONSULAR NOTIFICATION (KONSULLIKKA XABAR BERISH)NING ICHKI SUD AMALIYOTIGA INTEGRATSIYASI - Sobirjonova E’zoza Olimjon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Vena konsullik munosabati konvensiyasidagi consular notification va uning ichki sud amaliyotidagi integratsiyasi amaliy misollar bilan tahlil qilinadi. Mamlakatlar va davlatlarning rivojlanishi, xalqaro munosabatlarning o’zgaruvchanligi va xalqaro ko’chish harakatlarining ortishi tufayli davlatlar hududida chet el fuqarolarining soni juda ham oshmoqda. Shu sababli chet el fuqarolarining boshqa bir davlat hududida bo’lgan vaqtidagi huquqlarini himoya qilish, ularning vatani bilan aloqalari va konsullik yordami masalalari o’ta muhim va ahamiyatli huquqiy va amaliy masalaga aylandi. Vena konsullik munosabatlari konvensiyasi aynan shu va shu kabi masalalarni tartibga soladi. Bu maqola ushbu konvensiya va uning konsullikka xabar berish bilan bog’liq normalarining mazmunini ochib beradi, uning ichki sud jarayonlarida qanday integratsiyalashgani, asosiy muammolar, xalqaro sud amaliyotidagi ta’siri va ichki sud tizimlarida ushbu huquqni mustahkamlash bo’yicha tavsiyalar va takliflarni beradi.