KIBERMAKONDA SODIR ETILGAN FIRIBGARLIKLARDAN JABRLANGAN SHAXSLARNING KRIMINOLOGIK TAVSIFI - Baxtiyorov Ixtiyor Baxtiyor oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada kibermakonda sodir etilgan firibgarlik jinoyatlaridan jabrlangan shaxslarning kriminologik tavsifi kompleks tarzda tahlil qilingan. Tadqiqot davomida jabrlanuvchilarning ijtimoiy-demografik va psixologik xususiyatlari o‘rganilib, ularning viktimologik portreti shakllantirilgan. Shuningdek, kibermakonda firibgarlik jinoyatlarining o‘ziga xos xususiyatlari, ularning sodir etilish mexanizmlari hamda jabrlanuvchilarning jinoyatga duchor bo‘lishiga ta’sir etuvchi asosiy omillar aniqlangan. Maqolada jabrlanuvchilarning yosh, ijtimoiy mavqe, axborot savodxonligi darajasi kabi mezonlar asosida tasnifi amalga oshirilgan hamda ularning psixologik xususiyatlari — ishonuvchanlik, shoshqaloqlik va axborotni tekshirmaslik kabi jihatlar ilmiy asosda yoritilgan. Bundan tashqari, viktimologik omillar, jumladan axborot xavfsizligi qoidalariga rioya qilmaslik, shaxsiy ma’lumotlarni oshkor etish va ijtimoiy tarmoqlardagi ortiqcha faollikning salbiy oqibatlari tahlil etilgan.