PEDAGOGIK MONITORING TARKIBI VA MAZMUNINI SHAXSGA YO‘NALTIRILGAN TA’LIM JARAYONIDA TAKOMILLASHTIRISH - Elmurodova Dinora Fayzullo qizi; Choriyeva Z. T (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada pedagogik monitoringning nazariy- metodologik asoslari, uning tarkibiy tuzilmasi va mazmuniy jihatlari chuqur tahlil qilinadi. Shuningdek, shaxsga yo‘naltirilgan ta’lim sharoitida pedagogik monitoringni tashkil etishning o‘ziga xos xususiyatlari, uning ta’lim sifatini oshirishdagi o‘rni va ahamiyati ochib beriladi. Maqolada pedagogik monitoringning diagnostik, tahliliy, prognostik va korreksion komponentlari o‘zaro bog‘liqlikda ko‘rib chiqilib, ularning ta’lim jarayonini samarali boshqarishdagi roli asoslab berilgan. Bundan tashqari, shaxsga yo‘naltirilgan ta’lim konsepsiyasi asosida o‘quvchilarning individual xususiyatlari, ehtiyojlari va qobiliyatlarini inobatga olgan holda monitoring tizimini takomillashtirishning zamonaviy yo‘nalishlari yoritilgan. Axborot-kommunikatsiya texnologiyalaridan foydalanish, innovatsion baholash usullarini joriy etish hamda o‘quvchilarning o‘z-o‘zini baholash va refleksiya ko‘nikmalarini rivojlantirish orqali monitoring samaradorligini oshirish masalalari tahlil etilgan. Maqolada olib borilgan tahlillar asosida pedagogik monitoringni takomillashtirishning amaliy mexanizmlari ishlab chiqilgan bo‘lib, ular ta’lim jarayonining sifatini oshirish, o‘quvchilarning mustaqil fikrlashini rivojlantirish hamda ularning individual rivojlanish trayektoriyasini ta’minlashga xizmat qiladi. Tadqiqot natijalari ta’lim tizimida faoliyat yuritayotgan pedagoglar, tadqiqotchilar hamda magistrantlar uchun metodik ahamiyatga ega.