BOLALARDA DILTYATATSION KARDIOMIOPATIYA RIVOJLANISHIDA TUG‘MA VA MOSLASHUVCHAN IMMUNITET ROLI - Yusupova Gulasar Komiljon qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Hozirgi zamon pediatriyasida yurakning og‘ir patologiyalaridan biri sifatida dilyatatsion kardiomiopatiya (DKMP) keng tarqalgan bo‘lib, bolalarda yurak yetishmovchiligi, hayot sifati va umr ko‘rish davomiyligiga salbiy ta’sir ko‘rsatuvchi kasalliklarning old qatoridan joy oladi. Ushbu kasallikning etiologiyasi va patogenezini chuqur o‘rganayotgan mutaxassislar, ayniqsa, immun tizimining – ya’ni tug‘ma va moslashuvchan immun javob mexanizmlarining – roliga tobora ko‘proq e’tibor qaratmoqdalar. Chunki, hozirgi kungacha DKMPning rivojida faqat bir yoki ikki sabab asosiy rol o‘ynaydi deb aytish imkoniyati yuq emas, buning aksincha, ko‘p omilli sababchilar va murakkab immun jarayonlara asoslanganligini ko‘rsatuvchi ilmiy manbalar ko‘paymoqda. Maqolaning asosiy maqsadi – bolalarda DKMP patogenezida immunitetning ikki asosiy bo‘g‘ini: tug‘ma (innate) va adaptiv (moslashuvchan, specific) immun javoblarning o‘zaro ta’siri, ularning har biri kardiomiopatiya shakllanishiga qanday hissa qo‘shishini yorqin faktlar hamda ilmiy izohlar asosida ochib berishdan iborat.