O‘SIMLIKLARDA MITOZ VA MEYOZ JARAYONLARI - Dehqonova Maftunabonu (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya O‘simliklarda mitoz va meyoz jarayonlari ularning hayot siklida markaziy o‘rin tutadi. Mitoz o‘simliklarning o‘sishi, rivojlanishi, shikastlangan to‘qimalarni tiklashi va vegetativ ko‘payishi uchun muhimdir, bunda genetik jihatdan bir xil hujayralar hosil bo‘ladi. Meyoz esa jinsiy ko‘payishning asosini tashkil etib, xromosomalar sonini ikki barobar kamaytiradi va genetik xilma-xillikni ta’minlaydi. Bu jarayonlar o‘simliklarning turlarning davomiyligi va atrof-muhitga moslashishida hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Ularni tushunish o‘simlik biologiyasi va seleksiyasi uchun fundamental ahamiyatga ega.