MARKAZIY OSIYODA TA’LIM VA ILM-FAN: TARIXIY RIVOJLANISH VA HOZIRGI HOLAT - Pulatbekova Salixa Alibek qizi (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Markaziy Osiyo mintaqasidagi ta’lim va ilm-fan tizimining tarixiy ildizlari hamda zamonaviy taraqqiyot bosqichlari atroflicha tahlil qilinadi. Mintaqa sivilizatsiyalar chorrahasi sifatida qadimdan dunyo ilm-fani rivojiga ulkan hissa qo‘shib kelganligi tarixiy faktlar asosida yoritiladi. Birinchi va Ikkinchi Sharq Renessansi davridagi ilmiy yutuqlar, xususan, buyuk mutafakkirlar merosining bugungi kundagi ahamiyati ochib beriladi. Maqolada sovet davri ta’lim tizimi va mustaqillikdan keyingi tub islohotlarning o‘ziga xos xususiyatlari qiyosiy o‘rganiladi. Hozirgi kunda Yangi O‘zbekistonda ilm-fanni raqamlashtirish va oliy ta’lim sifatini oshirish borasidagi strategik maqsadlar tahlilga tortiladi. Globalizatsiya sharoitida mintaqa mamlakatlari o‘rtasidagi ilmiy hamkorlikning yangi ufqlari ko‘rsatib o‘tiladi. Maqola davomida ta’lim sohasidagi qonunchilik bazasining takomillashib borishi ijtimoiy-huquqiy nuqtai nazardan baholanadi. Xulosa qismida esa o‘tmish va kelajak o‘rtasidagi intellektual uzviylikni ta’minlash milliy yuksalishning asosi ekanligi ta’kidlanadi.