UZATMALAR QUTISI VA TAQSIMLASH QUTISI AVTOMOBIL HARAKATINING SAMARALI VA XAVFSIZ BO‘LISHIDA MUHIM AHAMIYATI - Qoʼziboyev Rustamjon Astanovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Uzatmalar qutisi va taqsimlash qutisi avtomobil harakatining samarali va xavfsiz bo‘lishida muhim ahamiyatga ega mexanik qurilmalardir. Uzatmalar qutisi dvigatel tomonidan hosil qilingan aylanish momentini va tezlikni avtomobilning harakat sharoitlariga moslab o‘zgartiradi, bu esa avtomobilning har qanday tezlikda barqaror va samarali harakatlanishini ta’minlaydi. Tuzilishi sinxronizatorlar, tishli juftliklar, val va shaftlar kabi asosiy elementlardan tashkil topgan bo‘lib, ular birgalikda aylanish kuchini optimal tarzda uzatishni amalga oshiradi.