ZILZILALAR VAQTIDA POYDEVOR PLITALARINING CHIDAMLILIGINI OSHIRISH VA ULARNING BARQARORLIGINI SAQLASHDA QO‘LLANILADIGAN METODLAR - SAID MAKHMUDOV; MUSLIMBEK OTAJONOV (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada zilzilalar vaqtida poydevor plitalarining barqarorligini ta’minlash hamda ularning seysmik ta’sirlarga nisbatan chidamliligini oshirishda qo‘llaniladigan zamonaviy muhandislik usullari yoritilgan. Zilzila natijasida yuzaga keladigan tebranish kuchlari poydevor va grunt orasidagi o‘zaro ta’sirni o‘zgartiradi, bu esa inshootning umumiy barqarorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli, poydevor plitalarini mustahkamlashda seysmik izolyatsiya, geosintetik mustahkamlash, amortizatsion qatlamlar qo‘llash, va dinamik yutuvchi tizimlar kabi innovatsion texnologiyalar qo‘llaniladi. Tadqiqotda zilzila kuchiga bardosh beruvchi poydevor tizimlarining muhandislik asoslari, konstruktiv yechimlari va amaliy qo‘llanish natijalari tahlil qilinadi. Ushbu usullar yordamida grunt deformatsiyasi kamayadi, poydevorlarning sirpanish xavfi pasayadi va umumiy konstruksiyaning seysmik barqarorligi ortadi.