SHAHARSOZLIK VA YASHIL INFRATUZILMA: BARQAROR RIVOJLANISH KALITI - Samadova Zarinabonu Farhod qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada shaharsozlik va yashil infratuzilmaning barqaror rivojlanishdagi ahamiyati ilmiy asosda tahlil etilgan. Shahar infratuzilmasini yashillikka aylantirish orqali iqlim o‘zgarishi xavfini kamaytirish, havoning sifatini yaxshilash hamda aholining hayot sifatini oshirish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. O‘zbekiston shaharlarining yashil maydonlari holati va ularni rivojlantirish istiqbollari milliy va xalqaro statistik ma’lumotlar yordamida batafsil yoritilgan. Xalqaro tajribalar misolida ilg‘or davlatlarning shaharsozlik sohasidagi muvaffaqiyatlari va ekologik barqarorlikka erishish strategiyalari tahlil qilingan. Maqola BMTning Barqaror rivojlanish maqsadlari doirasida shahar infratuzilmasining barqarorligini ta’minlash bo‘yicha muhim vazifalarni aniqlab beradi. Tadqiqot natijalari O‘zbekiston shaharlarini ekologik jihatdan xavfsiz, yashash uchun qulay va barqaror hududlarga aylantirishga qaratilgan siyosat va amaliyotlarni shakllantirishda qo‘llanilishi mumkin.