QADIMGI XORAZM BRONZA DAVRI ARXEOLOGIK MADANIYATLARI - Normetov Bunyod Jasur o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola “Qadimgi Xorazm bronza davri arxeologik madaniyatlari” mavzusiga bag‘ishlangan bo‘lib, unda miloddan avvalgi III–II ming yilliklarda Xorazm vohasida shakllangan yirik madaniy qatlamlar – Tozabog‘yob va Suyargan madaniyatlari tahlil qilinadi. Maqolada mazkur madaniyatlarning hududiy joylashuvi, xo‘jalik faoliyati, uy-joy qurilishi, kulolchilik an’analari va dafn marosimlari haqida ma’lumot beriladi. Shuningdek, qadimgi sug‘orish tizimlari, dehqonchilik va chorvachilikning rivoji, ijtimoiy hayotdagi o‘zgarishlar ham yoritilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, Xorazm bronza davri madaniyatlari vohaning keyingi davrlardagi davlatlilik jarayonlari, shaharsozlik va madaniy taraqqiyotining shakllanishiga zamin yaratgan muhim tarixiy bosqich bo‘lib xizmat qilgan.