CHOR ROSSIYASI TOMONIDAN OʻRTA OSIYO HUDUDLARI BOSIB OLINISHI - Dobilova Uldona Fozilovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotasiya: Mazkur maqolada XIX asrning ikkinchi yarmida chor Rossiyasi tomonidan Markaziy Osiyo, xususan O‘zbekiston hududining bosib olinishi jarayonlari yoritilgan. Unda Buxoro amirligi, Xiva va Qo‘qon xonliklarining siyosiy mustaqilligiga chek qo‘yilishi, chor ma’muriyatining iqtisodiy va ijtimoiy siyosati hamda mahalliy aholining ahvoliga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, Rossiya imperiyasining mustamlakachilik siyosatining oqibatlari va xalqimiz tarixidagi o‘rni haqida umumiy xulosalar berilgan. This article explores the process of the conquest of Central Asia, particularly the territory of present-day Uzbekistan, by Tsarist Russia in the second half of the nineteenth century. It analyzes the subjugation of the Bukhara Emirate, the Khiva and Kokand Khanates, as well as the political, economic, and social consequences of Russian colonial policy. The study also highlights the impact of these events on the local population and provides general conclusions about the significance of this historical period in the national liberation struggles of the Uzbek people.